Este bine sa fii informat inainte nu dupa...
Atunci sa vedem...
ce este gazul de sist - este un gaz al carui zacamant este captiv intre placile de sisturi ori in straturile de carbune si aflate la o adancime mai mare decat zacamintele de gaz conventional . Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje în privinta limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot inlocui cu usurinta petrolul. Totusi, impactul sau asupra mediului nu este deloc unul neglijabil.Sisturile sunt roci foarte compacte si dure, lipsite de permeabilitate care sa permita curgerea hidrocarburilor. Pentru a creste aceasta permeabilitate, se creeaza fisuri in roca rezervor alcatuita din sisturi, adica niste canale artificiale. Adesea se utilizeaza detonari de mici dimensiuni.
ce este fracturarea hidraulica - este o metoda neconventionala de extragere a unui zacamant de asemenea neconventional (sisturile bituminoase sedimentare pe baza de argila) de hidrocarburi gazoase si lichide.Metoda a fost inventata si patentata de catre corporatiile petroliere americane.Se pompeaza un fluid, sub o presiune atat de mare, incat face ca aceasta roca sa se fisureze, imbunatatind permeabilitatea rocii, iar hidrocarburile pot astfel circula.Ulterior saparii forajelor, pentru a extrage gazele de sist, se utilizeaza un procedeu suplimentar, numit fracturare hidraulica, sau „fracking”, o tehnica in care se foloseste un fluid de fracturareFluidul de fracturare este alcatuit; in principal, dintr-un amestec de apa (cca 90-95%) si nisip sau particule ceramice denumite propanti (cca. 4,5 – 9%) cu rol de a mentine deschise fisurile create, la care se adauga o serie de substante chimice’ intre 0,5% – 2%. Chiar daca in procentul substantelor chimice adaugate pare redus, date fiind cantitatile foarte mari de fluid utilizate la fiecare foraj, rezulta ca si cantitatea substantelor chimice devine insemnata. Astfel, la fiecare 10.000 de metri cubi de fluid se utilizeaza o cantitate de peste 50 de metri cubi de substante chimice, unele extrem de toxice chiar si in cantitati reduse. Acest amestec special (adesea compozitia sa fiind tinuta secreta), este adus cu ajutorul cisternelor la locul de forare. Cantitatea si compozitia fluidului de fracturare difera de la o companie la alta, in functie de echipamentele utilizate si de caracteristicile substratului geologic, respectiv al rocilor fracturate. in medie, se apreciaza ca se folosesc cca. 60 de milioane de litri la fiecare foraj. Mai trebuie mentionat ca procedura de fracturare hidraulica cu astfel de fluide se repeta, conform datelor furnizate de industrie, de pana la 8 -10 ori la fiecare dintre sonde, de fiecare data fiind necesara cantitatea de apa mentionata mai sus.Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apa. Iar substantele chimice în procesul de fisurare a rocilor risca sa ajunga în multe cazuri chiar în pânzele freatice si sa le polueze.
cum functioneaza fracturarea hidraulica
care sunt riscurile
cine este CHEVRON - Radacinile companiei se regasesc în descoperirea, în 1879, a unui zacamânt de petrol în Pico Canyon, la nord de orasul Los Angeles, care a dus la formarea companiei Pacific Coast Oil Co.. Mai târziu, compania va deveni Standard Oil Co., iar mai târziu, Chevron. Redenumirea în Chevron a fost facuta odata cu achizitia companiei Gulf Oil Corp., în anul 1984. Fuziunea cu Gulf Oil Corp. a fost, la acel moment, cea mai mare fuziune din istoria Statelor Unite.
Pe o alta ramificatie a istoriei companiei se afla The Texas Fuel Company, formata în Beaumont, Texas, în anul 1901. Aceasta a devenit, mai târziu, The Texas Company, iar pe urma Texaco.În anul 2001, cele doua companii au fuzionat, formând ChevronTexaco. Numele a fost schimbat în Chevron în 2005. Achizitia companiei Unocal Corporation, în anul 2005, a intarit pozitia companiei ca lider energetic, marind resursele de gaz si petrol ale companiei în întreaga lume.
ce a facut Chevron - in SUA
California
Pennsylvania
vizionati filmul aici
dupa acest succes autorul filmului face o continuare GasLand II in care dezvolta mai mult aspectul la nivel global
si iata care a fost urmarea dupa cele doua filme
iata si o harta cu zonele accidentelor de poluare pe teritoriul SUA pe care o gasiti aici
Dar lucrurile nu se opresc pe teritoriul SUA,ci evolueaza la nivel mondial pe toate continentele,astfel Chevron este implicata in multe dezastre cauzate de poluare in urma activitatii sale.In Ecuador, Angola,Nigeria, Brazilia, Bangladesh,Argentina, Canada...detalii gasiti aici
Poluarea din Ecuador este imensa si grava pentru ca afecteaza insasi fluviul Amazon,daca doriti amanunte gasiti aici si aici .
In SUA compania Chevron incepe sa intampine restrictii din partea autoritatilor unor state americane,astfel in Pittsburgh s-a emis o
,,Ordonanta de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist" a carei traducere in romana o gasiti aici iar in Richmond,California a aparut West County Toxics Coalition care lupta pentru a limita efectele poluarii si a preveni alte accidente de poluare.Tot in Richmond,California firma Chevron a platit si despagubiri,puteti vedea stirea aici .
Asa se face ca firma Chevron si-a indreptat atentia si actiunile catre Europa care este inca la inceputuri in exploatarea gazelor de sist.Desi Franta a interzis in iunie 2011, prin lege, exploatarea gazelor de sist prin noua metoda, Germania inca ezita, la nivel legislativ. De aceasta ezitare profita marile concerne producatoare de gaz, care isi fac treaba cu acordul tacit al politicienilor si fara „a trezi“ opinia publica.
Intre timp, atat ONG-urile de mediu, cat si presa din Germania au inceput sa se ocupe de fenomen si de impactul sau asupra mediului.Sub presiunea acestora, ca si a Partidului Verzilor, la 21 octombrie 2010 Ministerul Economiei din landul Nordrhein-Westfalen a facut pentru prima oara publice datele despre firmele care fac explorari si, in parte, exploateaza deja gaz in land prin metode neconventionale
Alte landuri insa, nu dau dovada de aceeasi buna intentie in privinta transparentei. Din cercetarile facute de Spiegel, concerne ca Exxon, BNK Petroleum 3Legs Resources si Reals Energy au inceput competitia pentru cele mai bune campuri de exploatare a gazului neconventional. Aceste concerne si-au asigurat deja drepturile de explorare in landurile Thüringen, Sachsen-Anhalt si Baden-Württemberg. In Niedersachen, Exxon a folosit deja metoda fracking.
Astfel in Germania deja au aparut probleme
postul TV ZDF a difuzat la sfarsitul anului 2011 un documentar cu titlul „Lacomia periculoasa. Riscanta cautare de gaze naturale in Germania”
In Germania, in emisiunea Monitor a postului TV WDR a fost facuta publica o lista cu chimicalele folosite in fracking, ziaristii sustinind ca unele sunt extrem de toxice si au efect cancerigen sau asupra sistemului nervos.Firmele producatoare de gaz insa, tin secreta componenta solutiei folosita in fracking, argumentand ca e o masura de protectie impotriva concurentei.
In final nu este vorba decat de interesele marilor concerne pentru maximizarea profiturilor si cresterea actiunilor la burse. Iar din partea oficialilor ce guverneaza in numele poporului,doar de dorinta da a-si creste averea din ,,comisioanele" considerabile pe care le primesc de la aceste companii transnationale.Intrebarea care TREBUIE sa fie insa pe buzele TUTUROR este: Merita sa dezlantuim IADUL pe Pamant doar pentru a strange avere,care oricum nu mai foloseste la nimic pe un Pamant poluat si toxic?
Oricine,la o simpla cautare pe Google,gaseste mii de articole despre fracturarea hidraulica si despre pericolele si dezastrele pe care le aduce aceasta metoda. Astfel,devine de neanteles pentru omul de rand cu o judecata sanatoasa,cum,dupa toate dezastrele ecologice de pe teritoriul SUA si din lume,provocate de aceasta companie numita Chevron,in Romania se mai pune problema utilizarii acestei metode de catre aceasta companie.Oare sa nu fie guvernantii nostri informati?Greu de crezut acest lucru.Atunci,sa fie vorba despre altceva?CATEGORIC DA.Este vorba fara indoiala despre eternele ,,comisioane" pentru care politicienii romani de dupa 1989,au distrus toata industria,agicultura.....practic,toata economia Romaniei,doar pentru a-si creste averea personala.Acesta este,spun eu, ADEVARATUL GENOCID,impotriva poporului roman,nu ceea ce a facut Ceausescu si pentru care a fost acuzat de genocid.Este greu de inteles cum,in acest secol,in care se vorbeste despre lipsa cat mai acuta in viitorul apropiat a resurselor de apa potabila la nivel mondial,sa te gandesti sa folosesti metode care pe langa faptul ca folosesc imense cantitati de apa ( milioane de metri cubi) in procesul tehnologic,mai compromit ireversibil si paturile de apa freatica de unde se alimenteaza populatia unei tari cu apa necesara de zi cu zi si pe langa toate astea mai apare si problema terenurilor agricole,care din cauza poluarii apei freatice cu substante toxice si chiar radioactive,vor deveni sterpe si aride.Trebuie mentionaat faptul ca,chiar daca o sonda de expoatare este plasata pe un teren neroditor,nimeni NU POATE GARANTA ca poluarea panzei freatice nu va afecta terenuri aflate la sute de kilometri distanta de acea sonda,prin panza de apa freatica,pentru ca forarea pe orizontala se poate intinde pe zeci de kilometri distanta de la acea zona.Astfel apare si problema asigurarii hranei,in acelasi context mondial,de schimbari climaterice cu secete din ce in ce mai dese si mai puternice,prelungite pe din ce in ce mai mari perioade de timp.