duminică, 4 martie 2012

4 Martie - 35 de ani de la cutremur....suntem mai pregatiti acum?

Astazi se implinesc 35 de ani de la cutremurul din 4 Martie 1977,care a zguduit Romania din temelii.
 Tragediile întâmplate la cataclism s-au şters din mintea majorităţii românilor, iar cei  tineri probabil că nu ştiu decât informaţii disparate despre grozăviile întâmplate atunci.
Cutremurul din 4 martie 1977, ora 21:22 de 7,2 grade pe scara Richter este considerat, din cauza efectelor sale, ca unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice care a lovit România în epoca modernă. Adâncimea ultimului şoc a fost la 109 km, în dreptul localităţii Pătârlagele-Buzău. Ruperea a plecat din focarul preşocului la o adâncime de 93 km. Acest focar a fost punctul de plecare al fazei principale a ruperii care s-a propagat spre sud-vest şi oblic în jos. A fost un cutremur multişoc şi a fost înregistrat în Bucureşti de un accelerometru japonez tip SMAC-B (în curtea INCERC-Bucuresti) şi, pentru prima dată, în urma prelucrării accelerogramei, s-a văzut cum arată conţinutul de frecvenţe, rezultând pentru Bucureşti perioade mari de 1,56 secunde. Cutremurul a fost înregistrat si la Observatorul Seismologic " Dr. Cornelius Radu ", Vrâncioaia, dar mecanismul de deplasare a filmului nu a funcţionat, înregistrându-se doar valoarea acceleraţiei maxime.
În cazul cutremurului din Vrancea din 4 martie 1977, directivitatea s-a caracterizat nu numai prin orientarea efectelor mai importante spre sud-vest, spre Bucureşti şi Zimnicea, dar şi prin intensificarea lor în comparaţie cu cele produse în 1940, deşi cutremurul din acel an a fost mai puternic. În timp de circa 55 de secunde, cutremurul a făcut 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti (printre victime s-au aflat Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ şi alţii). La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 33.000 de locuinţe s-au prăbuşit  sau au fost grav avariate. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Cu ajutoare de la Crucea Roşie (mai ales câini dresaţi special pentru astfel de cazuri), cascadorii şi pompierii români au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva cât mai multe vieţi. Nivelul pierderilor materiale înregistrate de economia românească s-a cifrat la trei miliarde de dolari. S-a impus şi s-a trecut la o nouă proiectare anti-seismicã având la bază noile date înregistrate si prelucrate.
O harta cu locatiile pana unde a fost resimtit cutremurul gasiti aici.
.Chiar în ziua în care se împlinesc 35 de ani de la groaznicul cutremur din data de 4 martie 1977, zona seismică Vrancea a trimis azi noapte un semn că există în continuare activitate în adâncul pământului.
Seismul de 3 grade pe Scara Richter s-a produs în această dimineaţă, la ora 2.25, la o adâncime de 145 de kilometri şi a fost resimţit în localităţile Nereju (6 km), Nistoreşti (12 km), Gura Teghii (13km), Lopătari (16km), Andreiaşu de Jos (21km).
Cateva marturii despre cum a fost atunci gasiti aici.
Asta a fost atunci,dar oare acum suntem MAI PREGATITI?
Pentru ca se apropie ziua cand toate astea se pot repeta,printre cei ce sustin iminenta unui cutremu major fiind si fizicianul tecucean George Purcaru.
Daca atunci s-a intervenit rapid.....
cum se va interveni in viitor,pentru ca se previzioneaza un cutremur mai mare ca cel din 1977 ?
Pentru ca in ciuda vorbelor linistitoare,riscul este unul foarte mare si dupa felul in care au intervenit autoritatile in iarna aceasta,tare mi-e teama ca NU SUNTEM PREGATITI si din contra as spune eu, SUNTEM MAI NEPREGATITI ca in 1977!
Iata cateva imagini de atunci :





Atunci exista Armata,cu mii de soldati gata sa intervina,existau mii de Intreprinderi,sute de santiere,cu zeci de mii de utilaje care au putut fi mobilizate pentru interventie,...astazi insa toate acestea nu mai sunt si nici forta organizatorica de atunci nu mai exista,asa ca este evident ca ACUM SUNTEM MAI NEPREGATITI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu